Ads

Tuesday, 24 January 2012

Kajian arkeologi buktikan Hang Tuah wujud - Pakar


20/01/2012 5:01pm

KUALA LUMPUR 20 Jan. - Seorang pakar arkeologi hari ini mempertahankan kewujudan Hang Tuah berdasarkan bukti arkeologi.

"Saya percaya tokoh ini wujud. Nama ‘Hang’ memang sudah wujud di alam Melayu. Panggilan ‘Hang’ ada di Padang Lawas Sumatera, Indonesia.

"Tetapi nama yang empat orang lagi itu (Hang Jebat, Hang Kasturi, Hang Lekir dan Hang Lekiu) mungkin boleh dikaji lagi,” kata Yang Dipertua Ikatan Ahli Arkeologi Malaysia, Prof Emeritus Datuk Dr. Nik Hassan Shuhaimi Nik Abdul Rahman.

Beliau berkata, meskipun tiada kajian khusus dijalankan, namun kajian arkeologi membuktikan terdapat beberapa penemuan daripada tinggalan seramik atau tembikar yang menunjukkan kesan pada abad ke-15.

"Kajian khusus tidak ada, tetapi kalau makam, ia ada walaupun nama tidak tertulis padanya,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai pendapat ahli sejarah, Prof. Tan Sri Khoo Kay Kim bahawa Hang Tuah tidak wujud dan lebih merupakan tokoh mistik.

Beliau berkata, tiada bukti dan rekod tentang kewujudan Hang Tuah begitu juga dengan Puteri Hang Li Po dari China yang dikatakan telah berkahwin dengan Sultan Melaka di abad ke-15. - BERNAMA

No comments:

Post a Comment